Een ander geluid, een ander gezicht. Argentinië heeft op 19 november een nieuwe president gekozen: Javier Milei. Milei weet de harten van velen te veroveren met zijn fel rechtse en onorthodoxe opstelling, waarbij hij er zelfs niet voor terugdeinst om in een tv-uitzending sensueel te dansen met de presentatrice. Maar wie is deze betrekkelijk onbekende politicus eigenlijk en wat kunnen we van hem verwachten?
Javier Milei is afkomstig uit de financiële sector. Hij positioneert zich als libertair en ‘anarchokapitalist’. Tijdens de verkiezingsstrijd kondigde hij aan dat hij diverse ministeries en de centrale bank wil afschaffen. Bovendien wil hij de staatsomroep privatiseren, de dollar tot nationale valuta maken en de handel in menselijke organen door middel van marktwerking organiseren.
Meteen na de verkiezingen liet hij weten dat zijn eerste buitenlandse reizen naar de VS en Israël zullen gaan. De linkse hoek profileert hem als radicaal en extreemrechts en noemt hem de Trump van Latijns-Amerika. Ook wordt hij ‘el loco’ ofwel ‘de gek’ genoemd.
Innig met WEF
Milei is een 53-jarige econoom en heeft een verleden bij de grootbank HSBC. Daarnaast werkte hij als consultant voor de Argentijnse regering. Hij was 10 jaar lang de hoofdeconoom van de Corporacion America Internacional: een exploitant van luchthavens en één van de belangrijkste concessiehouders van de Argentijnse Staat.
De Corporacion America Internacional is ook een partneronderneming van het World Economic Forum. De CEO van dit bedrijf is miljardair en WEF-contributor Eduardo Eurnekian. Hij heeft ervoor gezorgd dat Milei in de politiek terecht is gekomen.
Eurnekian distantieert zich echter inmiddels van Milei vanwege diens standpunt over Paus Franciscus. Milei verweet de paus dat hij de linkse dictaturen in Latijns-Amerika niet duidelijk veroordeelde en hij bestempelde Franciscus als een voorstander van het socialisme.
Net als zijn voorganger – de Argentijnse President Alberto Fernandez – is Milei Agenda Contributor bij het WEF. Hij heeft de standpunten van het WEF daarbij in de recente geschiedenis voortvarend vertegenwoordigd. Zo was hij tijdens de Corona plandemie in eerste instantie tegen een vaccinatieplicht. Later veranderde hij zijn standpunt en was hij voor vaccinatie. Voor wat betreft de Oekraïne-oorlog staat hij steevast aan de kant van het Zelensky-regime en in het Israëlische conflict geldt hetzelfde ten aanzien van het IDF en Benjamin Netanyahu.
Land vol schulden en armoede
De verkiezingsstrijd in Argentinië vond plaats onder extreem moeilijke sociale- en economische omstandigheden voor het Argentijnse volk. 50% van de Argentijnen is afhankelijk van overheidsuitkeringen en 40% leeft onder de armoedegrens. Het land kent een torenhoge inflatie en dreigt in een recessie te raken.
Dit is opmerkelijk omdat Argentinië in de jaren ’50 nog het rijkste land van Zuid-Amerika was met een levenstandaard die vergelijkbaar was met die van Europa. Dat het sindsdien bergaf ging, komt doordat het land zich steeds meer in de schulden stak en daardoor steeds afhankelijker van het IMF werd. Tot nu heeft Argentinië meer dan 20 kredieten van het IMF verkregen, waaronder in 2018 het grootste krediet ooit ter waarde van $ 57 miljard. Op dit moment staat het land voor $ 44 miljard bij het IMF in het krijt.
Keiharde bezuinigingsprogramma’s
Deze kredieten worden echter niet zomaar onbaatzuchtig verstrekt, maar gaan gepaard met duidelijke voorschriften van dit door de VS gecontroleerde financiële instituut. In alle gevallen zijn deze namelijk verbonden aan strenge bezuinigingsprogramma’s die de levensstandaard van de meerderheid van de bevolking aantasten.
Milei heeft nu aangekondigd deze programma’s op een nieuw niveau te gaan uitvoeren, wat een volledige kaalslag van de sociale sector tot gevolg zal hebben. Hij volgt daarmee een soortgelijke koers als Griekenland tijdens de Eurocrisis. Hij zal de pensioenen laten dalen. Het onderwijs moet met draconische bezuinigingen rekening houden. De energieprijzen zullen met zekerheid worden verhoogd. Dit alles ten gunste van het IMF.
Dollar-afhankelijkheid
Met het afschaffen van de centrale bank zal het land geen stap vooruit komen omdat de vervanging van de peso door de dollar het land 100% afhankelijk maakt van de Amerikaanse Federal Reserve en de geopolitieke betekenis die hiermee gepaard gaat.
Aldus wordt Argentinië niet meer dan een kolonie van de VS. Het is een triest feit dat juist de arme Argentijnen op hem hebben gestemd. Dat laat enerzijds zien dat de sociale media en de partijen die hen financieren hem klaarblijkelijk sterk hebben ondersteund. Anderzijds toont het de maatschappelijke vertwijfeling van veel mensen die bij deze verkiezingen de keuze hadden om zich door de kat of door de hond te laten bijten.
Digitaal financieel complex regeert over Argentijnen
Eén ding staat vast: Milei zal als president vanaf de eerste dag de agenda van het digitaal financieel complex uitvoeren. Hij zal zich aan de grillen van de inmiddels door BlackRock gecontroleerde FED onderwerpen.
Het land staat het strengste en meest omvattende bezuinigingsprogramma uit zijn geschiedenis te wachten. Daardoor zal het echter een rechtstreekse confrontatie met zijn eigen Argentijnse bevolking aangaan. De ontnuchtering die al snel zal komen, zal extreem groot zijn en met zekerheid tot gewelddadige confrontaties leiden.
Twee gezichten
Samenvattend: Javier Milei heeft veel Argentijnen hoop op een betere toekomst toegezegd. Hij is onder een deel van de wanhopige bevolking razend populair.
Zo ondertekende hij onlangs een overeenkomst met de Mexicaanse presidentskandidaat om de strijd tegen de misselijkmakende kinderhandel tegen te gaan, wat hem nieuwe credits opleverde:
Maar wat hebben we nu echt van hem te verwachten? Misschien een aantal positieve veranderingen. Maar als we naar het grote plaatje kijken, belooft het voorgaande weinig goeds. Javier Milei mag uiteraard het tegendeel bewijzen…