Een van de redenen waarom de mensheid telkens weer in de problemen komt vindt zijn oorsprong in het financiële stelsel. Daarvoor is het belangrijk om de basisprincipes te begrijpen van geldschepping. Banken toveren geld uit het niets door leningen te verstrekken, waarbij iedere verstrekte euro als schuld op de balans van de bank komt te staan. Dit verstrekte geld moet vervolgens met echt verdiend geld met rente worden terugverdiend. En daar gaat het iedere keer mis.
De Europese Centrale bank (ECB) heeft inmiddels meer dan € 8.000.000.000.000 (8 biljoen!) aan schuld op haar balans staan. Deze schuld is opgebouwd door de keuzes van politici en bankiers die het verlengstuk zijn van hun beleid.
Gemiste kans kredietcrisis
Toen we in 2008 te maken kregen met de kredietcrisis, was de enige juiste oplossing een volledige sanering van de bankensector geweest. Politici en bankiers kozen echter voor een andere oplossing, namelijk de verstrekking van nog meer krediet.
Het behoeft weinig voorstellingsvermogen dat het probleem daardoor alleen maar erger is geworden. De rekening voor deze reddingsoperatie werd volledig bij de belastingbetaler neergelegd.
Onverantwoorde risico’s
De overheden hadden besloten dat vooral de ‘systeembanken’ koste wat kost overeind moesten worden gehouden. Dit zijn de grote banken waarvan de overheid vindt dat ze niet mogen omvallen omdat dit de economie zeer ernstig zou ontwrichten. De overheid steunt deze banken als ze in de problemen komen. Zoals gezegd draait uiteindelijk de belastingbetaler hiervoor op.
Het gevolg hiervan is ‘moral hazard’ geweest: bankiers namen (en nemen) onverantwoorde risico’s, omdat zij toch wisten dat de uiteindelijke en onvermijdelijke rekening betaald wordt door anderen dan zijzelf.
Bedroeg in 2008 de wereldwijde schuld circa $ 150 biljoen, nu bedraagt deze meer dan $ 300 biljoen! Veel erger kan het niet worden en het is dan ook onvermijdelijk dat de val van ons financiële stelsel op handen is.
Digitale euro als escape
Het is duidelijk dat onze overheid en de ECB nu mede om die reden de digitale euro willen invoeren. Dit geeft hun de mogelijkheid om de economie te blijven stimuleren, doordat er bijvoorbeeld een houdbaarheidsdatum op ons geld wordt toegepast waardoor het voor een bepaalde datum moet zijn opgemaakt. Meer over het gevaar van de digitale euro lees je in onze eerder verschenen artikelen De digitale gevangenis en CBDC’s: handig of onverstandig?
Daarnaast wordt cash afgeschaft, waardoor je je vermogen niet meer veilig kunt stellen. Dit biedt banken ook nog eens de mogelijkheid om onbeperkt negatieve rente te berekenen. Je hebt tenslotte geen alternatief meer voor dit digitale geld.
Inflatie
De exponentiële geldgroei door leningen plus rente veroorzaakt vervolgens inflatie. Dit komt doordat het nieuwe geld zijn waarde ontleent aan het reeds in omloop zijnde geld. Hoe meer er van beschikbaar komt, des te meer verwatert de waarde ervan. Gevolgen: aankopen worden steeds duurder, ons spaargeld wordt steeds minder waard en ons opgebouwde pensioenvermogen verdampt voor onze ogen.
Rente is kern van het probleem
In de loop van de geschiedenis zijn er meerdere pogingen geweest om dit probleem op te lossen door schuldloos geld te scheppen. De bankiers zagen daarin echter de ondergang van hun verdienmodel (rente) en zijn iedere keer weer in staat geweest om dit succesvol de kop in te drukken.
Het feit dat er rente wordt berekend over de verstrekking van geld is de kern van het probleem, omdat er daardoor nooit genoeg geld in omloop is om dit terug te betalen. De schuld stapelt zich uiteindelijk op tot een onhoudbaar niveau.
Gevolg: het systeem ‘klapt’. Het systeem hevelt door zijn werking welvaart over van de onderste 95% van de samenleving naar de rijkste 5% en werkt daarmee een vergaande financiële ongelijkheid verder in de hand.
Schuldloos geld als verantwoord alternatief
De oplossing ligt daarom in de verstrekking van schuldloos geld waarover geen rente wordt geheven. Er loopt in Nederland een prima initiatief waarbij het geld wordt gebruikt in zijn meest basale functie, namelijk als reken- en betaalmiddel. Echter, niet als middel om geld te verdienen door de heffing van rente.
We hebben het hier over de ‘florijn’. Dit is een digitale munt die kan concurreren met de euro en die ons in staat stelt om onder de tirannie van de digitale euro uit te komen. Dit, omdat deze niet door de centrale bank wordt geprogrammeerd met allerlei intrinsieke regels die ons gedrag reguleren.
Eigen lokale samenleving
“Het Florijn-netwerk biedt bedrijven (en op termijn waarschijnlijk ook consumenten) rentevrij krediet. Dit kan de kapitaalschaarste binnen het midden- en kleinbedrijf oplossen en dus enorme positieve gevolgen voor de reële economie hebben. Florijnen blijven namelijk binnen het netwerk circuleren, terwijl Euro’s in de vorm van rente naar de banken verdwijnen.”
Meer uitleg vind je op de website van Betalen met Florijn (niet te verwarren met de website floryn). De belangrijkste actie die we kunnen nemen om onze vrijheid op ieder gebied te bewaren, is door niet mee te doen aan wat de overheid van ons eist. We creëren vervolgens onze eigen (lokale) samenleving met haar eigen regels en met echte vrijheid en democratie.
👉🏻Wil je weten hoe geldschepping werkt? Bekijk dan hieronder de korte video van de WRR (Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid):