Deze week vond tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de langverwachte “Top van de Toekomst” plaats, waar landen het “Pact van de Toekomst” hebben ondertekend. Het Pact bevat twaalf verbintenissen en 56 acties die de deelnemende landen versneld zullen nakomen.
Dit pact moet de “uitdagingen van de 21e eeuw” aanpakken. We hebben het over oorlogen, klimaatverandering, mensenrechten en AI. In het Pact staat een versnelde inspanning voor Agenda2023 centraal.
Het pact is een opmaat naar een mondiaal bestuur, zoals ook vermeld wordt in de tekst. Hoewel het Pact vol zit met een ongelofelijke hoeveelheid positieve intenties, signaleren wij ook globalistische tendensen waar we kritisch tegenover staan.
Het pact is wederom -naast de inspanningen om tot een WHO-pandemieverdrag te komen- een belangrijke stap in de richting van een wereldregering.
Nederland speelt een sleutelrol bij de totstandkoming van het Pact, zo valt ook op de overheidswebsite te lezen. De Argentijnse premier Milei spreekt zich echter fel uit tegen de globalistische agenda: “Er is geen ruimte voor totalitaire internationale agenda’s”.
Meest verstrekkende internationale overeenkomst
Het pact is de uitkomst van een jarenlang proces en het is de meest verstrekkende internationale overeenkomst . Het pact wil er vooral voor zorgen dat internationale instellingen hun beloften kunnen waarmaken in een wereld die drastisch is veranderd sinds hun oprichting. Secretaris-Generaal Guterres zei: “We kunnen geen toekomst voor onze kleinkinderen creëren met een systeem dat door onze grootouders is gebouwd.
Persbericht VN
Informeer jezelf en lees hieronder de vertaling van het persbericht van de VN:
Verenigde Naties nemen baanbrekend Pact voor de Toekomst aan om mondiaal bestuur te transformeren
New York, 22 september 2024 – Wereldleiders hebben vandaag een Pact voor de Toekomst aangenomen dat een wereldwijd digitaal pact en een verklaring over toekomstige generaties omvat. Dit pact is het hoogtepunt van een jarenlang inclusief proces om de internationale samenwerking aan te passen aan de realiteit van vandaag en de uitdagingen van morgen. Het pact is de meest verstrekkende internationale overeenkomst in vele jaren en bestrijkt zowel geheel nieuwe gebieden als kwesties waarover in decennia geen overeenstemming kon worden bereikt. Het pact wil er vooral voor zorgen dat internationale instellingen hun beloften kunnen waarmaken in een wereld die drastisch is veranderd sinds hun oprichting. Zoals de secretaris-generaal heeft gezegd: “We kunnen geen toekomst creëren die geschikt is voor onze kleinkinderen met een systeem dat door onze grootouders is gebouwd”.
In het algemeen is de overeenkomst van het Pact een krachtige verklaring van de toewijding van landen aan de Verenigde Naties, het internationale systeem en het internationale recht. De leiders geven een duidelijke visie op een internationaal systeem dat zijn beloften kan waarmaken, representatiever is voor de wereld van vandaag en gebruik maakt van de energie en expertise van regeringen, het maatschappelijk middenveld en andere belangrijke partners.
“Het Pact voor de Toekomst, het Global Digital Compact en de Verklaring over Toekomstige Generaties openen de deur naar nieuwe kansen en onbenutte mogelijkheden,” zei de secretaris-generaal tijdens zijn opmerkingen bij de opening van de Top van de Toekomst. De voorzitter van de Algemene Vergadering merkte op dat het pact “de fundamenten zou leggen voor een duurzame, rechtvaardige en vreedzame wereldorde – voor alle volkeren en naties”.
Het pact bestrijkt een breed scala aan onderwerpen, waaronder vrede en veiligheid, duurzame ontwikkeling, klimaatverandering, digitale samenwerking, mensenrechten, gender, jongeren en toekomstige generaties, en de transformatie van mondiaal bestuur. De belangrijkste resultaten van het pact zijn
Op het gebied van vrede en veiligheid
- De meest vooruitstrevende en concrete verbintenis tot hervorming van de Veiligheidsraad sinds de jaren zestig, met plannen om de doeltreffendheid en representativiteit van de Raad te verbeteren, onder meer door de historische ondervertegenwoordiging van Afrika als prioriteit aan te pakken.
- De eerste multilaterale toezegging voor nucleaire ontwapening in meer dan tien jaar, met een duidelijke toezegging voor het doel om kernwapens volledig uit te bannen.
- Overeenstemming over het versterken van internationale kaders die de kosmische ruimte besturen, inclusief een duidelijke toezegging om een wapenwedloop in de kosmische ruimte te voorkomen en de noodzaak om ervoor te zorgen dat alle landen kunnen profiteren van de veilige en duurzame verkenning van de kosmische ruimte.
- Stappen om de bewapening en het misbruik van nieuwe technologieën te voorkomen, zoals dodelijke autonome wapens, en bevestiging dat het oorlogsrecht van toepassing moet zijn op veel van deze nieuwe technologieën.
Duurzame ontwikkeling, klimaat en ontwikkelingsfinanciering
- Het hele pact is ontworpen om de implementatie van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen te versnellen.
- De meest gedetailleerde overeenkomst ooit bij de Verenigde Naties over de noodzaak tot hervorming van de internationale financiële architectuur, zodat deze de ontwikkelingslanden beter vertegenwoordigt en dient:
- Ontwikkelingslanden meer inspraak geven in de manier waarop beslissingen worden genomen bij internationale financiële instellingen;
- Het mobiliseren van meer financiering van multilaterale ontwikkelingsbanken om ontwikkelingslanden te helpen in hun ontwikkelingsbehoeften te voorzien;
- Herziening van de staatsschuldarchitectuur om ervoor te zorgen dat ontwikkelingslanden duurzaam kunnen lenen om in hun toekomst te investeren, waarbij het IMF, de VN, de G20 en andere belangrijke spelers samenwerken;
- Versterking van het mondiale financiële vangnet om de armsten te beschermen in geval van financiële en economische schokken, door concrete maatregelen van het IMF en de lidstaten;
- en versnelde maatregelen om de uitdaging van de klimaatverandering aan te pakken, onder meer door meer financiering om landen te helpen zich aan te passen aan de klimaatverandering en te investeren in hernieuwbare energie.
- Verbetering van de manier waarop we menselijke vooruitgang meten, waarbij we verder gaan dan het bbp om het welzijn en de duurzaamheid van mens en planeet in kaart te brengen.
- Een toezegging om na te denken over manieren om een wereldwijd minimumbelastingniveau voor vermogende particulieren in te voeren.
- Met betrekking tot klimaatverandering, bevestiging van de noodzaak om de wereldwijde temperatuurstijging te beperken tot 1,5 °C boven het pre-industriële niveau en om af te stappen van fossiele brandstoffen in energiesystemen om tegen 2050 een uitstoot van nul te bereiken.
Over digitale samenwerking
- Het Global Digital Compact, dat als bijlage bij het pact is gevoegd, is het eerste alomvattende mondiale kader voor digitale samenwerking en AI-governance.
- De kern van het Compact is een verbintenis om technologie te ontwerpen, te gebruiken en te besturen ten voordele van iedereen. Dit omvat toezeggingen van wereldleiders om:
- Alle mensen, scholen en ziekenhuizen aan te sluiten op het internet;
- Digitale samenwerking te verankeren in mensenrechten en internationale wetgeving;
- De online ruimte veilig te maken voor iedereen, vooral kinderen, door middel van acties door overheden, technologiebedrijven en sociale media;
- Kunstmatige intelligentie beheren, met een routekaart die een internationaal wetenschappelijk panel en een wereldwijde beleidsdialoog over AI omvat;
- Gegevens opener en toegankelijker maken, met afspraken over open source gegevens, modellen en standaarden;
- Dit is ook de eerste wereldwijde toezegging voor data governance, waarmee het op de agenda van de VN wordt gezet en landen worden verplicht om voor 2030 concrete maatregelen te nemen.
Jongeren en toekomstige generaties
- De allereerste verklaring over toekomstige generaties, met concrete stappen om rekening te houden met toekomstige generaties in onze besluitvorming, inclusief een mogelijke gezant voor toekomstige generaties.
- Een engagement voor meer zinvolle kansen voor jongeren om deel te nemen aan de beslissingen die hun leven vormgeven, vooral op wereldniveau.
Mensenrechten en gender
- Een versterking van ons werk op het gebied van mensenrechten, gendergelijkheid en de empowerment van vrouwen.
- Een duidelijke oproep om mensenrechtenactivisten te beschermen.
- Sterke signalen over het belang van betrokkenheid van andere belanghebbenden bij mondiaal bestuur, waaronder lokale en regionale overheden, het maatschappelijk middenveld, de particuliere sector en anderen.
Overal in het pact en de bijlagen zijn bepalingen opgenomen voor vervolgacties, om ervoor te zorgen dat de gedane toezeggingen worden nagekomen.
Topproces
Het proces van de top en het pact zijn sterk verrijkt door de bijdragen van miljoenen mensen en duizenden belanghebbenden van over de hele wereld.
De top bracht meer dan 4000 personen bijeen van staatshoofden en regeringsleiders, waarnemers, IGO’s, de VN, maatschappelijke organisaties en niet-gouvernementele organisaties. In een bredere poging om de betrokkenheid van diverse actoren te vergroten, werd de formele top voorafgegaan door de actiedagen van 20-21 september, waaraan meer dan 7000 mensen deelnamen die alle segmenten van de samenleving vertegenwoordigden. Tijdens de actiedagen werden door alle belanghebbenden krachtige toezeggingen gedaan om actie te ondernemen en werd USD 1,05 miljard toegezegd om digitale inclusie te bevorderen.
Radiostilte mainstream media
Het zou logisch zijn dat de “meest verstrekkende internationale overeenkomst in vele jaren” de krantenkoppen over de hele wereld zou halen. Maar dat gebeurde niet.
En wie heeft er nu tijd en zin om een zo lang en ingewikkeld document te lezen? Wie is er geletterd genoeg om dit lezen? Juist veel mensen in de arme landen kunnen niet eens lezen. Kortom, op deze manier komt de inhoud van de afspraken natuurlijk nooit bij de meeste burgers, maar het gaat wel over ons allemaal.
Waarom het Pact tot zorgen leidt?
Onder andere om de volgende redenen:
- De acties bevatten vergaande inspanningsverplichtingen, wat de beleidsvrijheid van soevereine staten in feite beperkt.
- Burgers zijn niet geïnformeerd over het Pact en hebben zich er niet over kunnen uitspreken;
- Het Pact is vooral een aanzet tot versnelde uitvoering van Agenda2030 en de SDG’s die mooier lijken dan ze in werkelijkheid zijn;
- Het Pact is -net zoals de andere globalistische initiatieven- koren op de molen van de multinationals die commerciële en politieke kansen zien;
- Daarnaast lijkt het Pact ook bedoeld om de verdeelde Veiligheidsraad te omzeilen. De verdeeldheid tussen oost en west dreigt uit te monden in een wereldoorlog, nu de proxy-oorlogen steeds meer escaleren;
- Ook bevat het Pact een opdracht om de financiële architectuur te veranderen. Bij dat laatste gaan uiteenlopende belletjes rinkelen voor gevaren als de invoer van CBDC’s, de onbetaalbare wereldwijde renteschuld, de macht van de banken en grote investeerders en de afkalvende positie van de US dollar.
- Het Pact bevordert censuur door de jacht op desinformatie en bedreigt vrije wetenschap.
Bijlage 1: Global Digital Compact
Er zit ook een bijlage bij het Pact: het “Global Digital Compact” (GDC): “Het doel van het Global Digital Compact is om een inclusief wereldwijd kader vast te stellen, dat essentieel is voor multistakeholderactie die nodig is om de digitale, data- en innovatiekloof te overbruggen. Het compact zal naar verwachting principes, doelstellingen en acties schetsen voor het bevorderen van een open, vrije, veilige en mensgerichte digitale toekomst voor iedereen, een toekomst die is verankerd in universele mensenrechten en die het bereiken van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen mogelijk maakt.”
Bij het woord multistakeholderactie ontstaat gelijk een associatie met het marxistisch georiënteerde stakeholderkapitalisme van het WEF. Wie afwijkt van de ongeschreven stakeholder-gedragscode, krijgt het moeilijk, zoals we ook zien gebeuren met bedrijven die niet duurzaam genoeg zijn, waardoor ze geen lening krijgen of subsidies mislopen.
De VN stelt dat het GDC zal helpen om een “open, vrije, veilige en op de mens gerichte digitale toekomst voor iedereen” te bevorderen en tegelijkertijd zal helpen om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen te behalen. Bij een signaalwoord als ‘veilig’, denken we vooral aan censuur en controle.
Bijlage 2: Declaration on Future Generations
De tweede bijlage bij het Pact is de Declaration on Future Generations: “De belangen van toekomstige generaties worden meegenomen in beslissingen van vandaag.”
Teksten Engels en Nederlands
Hieronder tref je de originele tekst van het Pact voor de Toekomst en daaronder de Nederlandse vertaling:
Wat vertelt het door de VN voorgestelde Pact voor de Toekomst ons?
Veel critici waarschuwen voor de implicaties van het pact. Arts en schrijfster Meryl Nass MD heeft de risico’s van het Pact voor de Toekomst op een compacte manier in 10 punten uiteengezet waarbij ze verwijst naar de verschillende Acties van het Pact. Samengevat signaleert zij een opmaat naar een wereldregering die afdwingbare zeggenschap heeft, met een dictatuurrol voor de secretaris-generaal, waarbij de VN de financiële structuur op wereldniveau zal bepalen.
1. Wereldwijd bestuur moet worden getransformeerd en versterkt
“We zullen het mondiale bestuur transformeren, wat zal leiden tot een betere toekomst voor de hele mensheid. Maar dit vereist meer internationale samenwerking en naleving van het internationaal recht. [Paragrafen 3-5, en Actie 41].
“We zullen het VN-systeem versterken” [Actie 48].2. Naleving garanderen
“Waar gemandateerde intergouvernementele processen bestaan, zullen we die gebruiken om deze agenda vooruit te helpen.” [paragraaf 17]
“We zullen de internationale samenwerking voor het milieu en de uitvoering en naleving van onze multilaterale milieu-overeenkomsten versterken om onze ambitie om onze planeet te beschermen waar te maken.” [Actie 58]
“De betrokkenheid van de Verenigde Naties met nationale parlementen in intergouvernementele organen en processen van de Verenigde Naties verdiepen, in overeenstemming met de nationale wetgeving, onder meer door voort te bouwen op de inspanningen van de Verenigde Naties en de Interparlementaire Unie om parlementariërs te betrekken bij het behoud van steun voor de uitvoering van relevante VN-overeenkomsten en -resoluties.” [Actie 59]3. Dictatoriaal gezag voor de secretaris-generaal van de VN (in navolging van het plan voor de directeur-generaal van de WHO in het Pandemieverdrag en de voorgestelde IGR-wijzigingen).
In navolging van de pandemieaspiraties van de WHO wil het pact de secretaris-generaal van de VN de exclusieve bevoegdheid geven om een “noodplatform” in werking te stellen voor elk type noodsituatie dat hij aanwijst, om te beslissen welke noodsituaties deze verklaring rechtvaardigen, om te beslissen wanneer deze bevoegdheid in werking wordt gesteld en om te bepalen hoe de noodsituatie moet worden beheerd. [Actie 57].
4. Duurzame Ontwikkeling centraal stellen in multilateralisme (d.w.z. mondiaal bestuur) en in een nieuwe mondiale financiële architectuur
Terwijl “ontwikkeling” een van de oorspronkelijke 3 pijlers van de VN was, soms vermeld als 4 pijlers, beweert het Pact nu dat “Duurzame Ontwikkeling” een van de essentiële 3 pijlers van de VN is. [paragraaf 9].
Dit is een grove verkeerde voorstelling van zaken, want de term “duurzame ontwikkeling” wordt door elkaar gebruikt met de Agenda voor Duurzame Ontwikkeling, Agenda 2030 en de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen, die geen van alle bestonden toen de VN werd opgericht, en ze hebben een heel andere betekenis dan de algemene term “ontwikkeling”.
Het pact beweert dat duurzame ontwikkeling “een centrale doelstelling van het multilateralisme” is [paragraaf 10] en verder “zullen we de hervorming van de internationale financiële architectuur versnellen om de uitdagingen van vandaag en morgen aan te pakken… de hervorming van de internationale financiële architectuur moet de agenda voor 2030 centraal stellen” [Actie 50].Maar de wereldburgers hebben nooit gestemd om van Agenda 2030 de kern van het multilateralisme te maken, noch hebben ze gevraagd om de creatie van een geheel nieuwe financiële architectuur, waarvoor de VN de expertise en waarschijnlijk ook het gezag mist.
Terwijl het pact in paragraaf 18 erkent dat “de verwezenlijking van de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling in gevaar is. De vooruitgang met betrekking tot de meeste doelstellingen verloopt te traag of is gedaald tot onder het niveau van 2015”, stelt paragraaf 19 dat landen opnieuw moeten bevestigen dat ‘de 2030-agenda voor duurzame ontwikkeling onze overkoepelende routekaart is voor het bereiken van ontwikkeling…’.Waarom zou iemand, laat staan de hele wereld, een routekaart volgen die de afgelopen 9 jaar geen vooruitgang heeft opgeleverd?
5. Verdachte doelen voor gezondheid
Het pact wil specifiek universele toegang garanderen voor seksuele en reproductieve gezondheid en voor vaccinaties, maar verzuimt gelijkaardige garanties te geven voor toegang tot eerstelijnsgezondheidszorg. [paragrafen 27 en 63].
6. Verwijzingen naar vele eerdere overeenkomsten, zonder aan te geven waar in deze andere documenten naar wordt verwezen, maken het pact opzettelijk onduidelijk.
Verscheidene paragrafen zijn onleesbaar, omdat ze verwijzen naar wel 3 verschillende eerdere overeenkomsten, maar niet specificeren waar precies in die overeenkomsten naar wordt verwezen. [paragraaf 28 (a)]
Er wordt taal gebruikt om de werkelijke betekenis van wat besproken wordt te verhullen. Bijvoorbeeld: “Maak onze overeengekomen belofte waar om het verlies aan biodiversiteit tegen 2030 vast te houden en om te buigen en implementeer alle multilaterale milieu-overeenkomsten”. Dit is eigenlijk een eis om privégrond toe te eigenen voor de Natura 2000 en 30 tegen 30 initiatieven. [paragraaf 29 (e)].7. Dubbele taal: de VN wil het van twee kanten en hoopt dat we het niet merken
De VN gebruikt dubbelzinnigheid en roept tegelijkertijd op tot censuur en vrije meningsuiting. [paragraaf 39(g)].
In soortgelijke dubbelzinnigheid roept het op tot mobiliteit van “talent” terwijl het tegelijkertijd oproept tot het voorkomen van een braindrain. [paragraaf 54(c)].
Een derde voorbeeld van dubbelzinnigheid is dat het pact oproept tot technologie om ontwikkelingslanden te helpen, terwijl het tegelijkertijd oproept tot handhaving van intellectuele eigendomsrechten. [paragraaf 56 en Actie 33].8. Het pact is een echo van de bioveiligheidsagenda van de WHO, en net als het WHO-pandemieverdrag en de IGR-amendementen, omvat het zowel censuur van informatie als de noodzaak om vertrouwen in de wetenschap te bevorderen (wat blijkbaar noodzakelijke elementen zijn om wereldwijde controle te bereiken).
Het pact is in lijn met de bioveiligheidsagenda van de WHO [paragraaf 48 (c)] en wil “vertrouwen” in de wetenschap opbouwen [paragraaf 54 (a)], wat teruggrijpt op de COVID-agenda van de WHO, die “de wetenschap” die het publiek mocht horen, controleerde en censureerde.
9. Buitenissige ambities
Sommige aspiraties van het Pact zijn ronduit bizar, zoals “een wereld bereiken waarin de mensheid in harmonie met de natuur leeft”. [paragraaf 29(a)].
Of, “Wij geloven dat er een pad is naar een betere toekomst voor de hele mensheid, inclusief degenen die in armoede en kwetsbare situaties leven. Door de acties die we vandaag ondernemen, nemen we ons voor om die weg in te slaan en te streven naar een wereld die veilig, vreedzaam, rechtvaardig, gelijk, inclusief, duurzaam en welvarend is, een wereld waarin menselijk welzijn, veiligheid en waardigheid en een gezonde planeet verzekerd zijn.” [paragraaf 4].10. Hypocrisie
Terwijl de uitgesproken ambitie is om een einde te maken aan oorlogsmisdaden, het gebruik van honger voor oorlog, genocide, misdaden tegen de menselijkheid, etc., horen we weinig over zinvolle VN-acties in dit opzicht, ondanks het feit dat dergelijke wreedheden blijven plaatsvinden. [paragraaf 35 (g,h)]
Conclusie Nass
Nass concludeert: “Het Pact voor de Toekomst is een opgeblazen, repetitief, overbodig, oneerlijk document. In tegenstelling tot een normaal verdrag, verdrinkt het ons in algemeenheden en stopt het de weinige details in donkere hoekjes, vertrouwend op vage verwijzingen naar andere documenten om de feitelijkheden te verschaffen.
Het beweert, zonder rechtvaardiging, dat de Agenda voor Duurzame Ontwikkeling centraal moet staan in het multilateralisme en in een geheel nieuwe financiële architectuur.
Hoewel het vol staat met bizarre en vage aspiraties en dubbelzinnigheden, ligt er diep in het document een angstaanjagend voorstel begraven dat voor het eerst werd gedaan in Policy Brief 2 van de VN uit 2023:
Dit voorstel wil dat de Algemene Vergadering van de VN (AVVN) instemt met de oprichting van een “noodplatform” dat zou worden geactiveerd wanneer de secretaris-generaal van de VN (S-G) besluit dat er sprake is van een “wereldwijde schok” van welke aard dan ook die meer dan één land treft. Dit kan een klimaatnoodsituatie, een noodsituatie in de toeleveringsketen, een pandemie of een ‘zwarte zwaan’-gebeurtenis zijn.De Secretaris-Generaal en het “Noodplatform” zouden dan het beheer van de noodsituatie overnemen en beslissen wanneer ze hun acties starten en wanneer ze deze beëindigen. Er zijn GEEN normen gespecificeerd in de Policy Brief of het Pact die de acties van de VN op welke manier dan ook zouden beperken. Er is geen vereiste voor instemming van de getroffen natiestaten, de AVVN of de Veiligheidsraad.
Dit zou de secretaris-generaal van de VN meer macht geven dan enig ander mens ooit heeft gehad, om ermee te doen wat hij wil. Hoewel het aan de ene kant een absurde en ongerechtvaardigde greep naar de macht is en in niets lijkt op wat de VN eerder heeft geprobeerd, zijn de VN en de machten achter de VN bloedserieus over het verkrijgen van deze wereldwijde autoriteit over de hele wereld.
Het pact is een ernstige bedreiging voor elk land en moet worden gestopt.”
Pact wekt geen vertrouwen op
Het Pact voor de Toekomst klinkt mooi, maar biedt geen vertrouwen voor een betere wereld. Het is ten dele een herbevestiging van afspraken die al bestonden en tegelijkertijd weer een puzzelstuk van de politieke globaliseringsagenda die sinds de coronacrisis over de burger wordt uitgestort. De burger als eenheidsworst die zich heeft te conformeren aan de wereldagenda.
Een enorme berg aan algemene intenties waar niemand echt op tegen kan zijn, maar waarbij tussen de regels valt af te leiden dat de natiestaat het niet langer voor het zeggen heeft.
Bijvoorbeeld: de toezegging om alle armoede uit te bannen is ongeloofwaardig. Westerse burgers lijden tegenwoordig al armoede door extreme prijzen en dit wordt alleen maar erger. De voedselketen wordt bovendien aangetast door het uitfaseren van de boerenstand. Een beangstigend distributiesysteem van kunstmatig geproduceerd voedsel staat ons te wachten, waarbij het WEF ons behulpzaam is.
We geloven niet dat de honger door dit Pact verdwijnt, dat mensen gezonder worden, dat oorlogen stoppen en dat alle mensenrechten gerespecteerd worden. Integendeel, deze problemen worden vooral groter, maar niet kleiner. Een wereldoorlog is op handen. Een beter milieu begint vooral bij jezelf en niet bij grote bedrijven en banken die eraan verdienen. De lucht zit vol met schadelijke chemtrails waarover mysterieus wordt gedaan. De wetenschap is helemaal niet vrij meer.
Door middel van AI en andere digitale middelen zal de burger nog meer gevolgd en gecontroleerd worden. Allemaal voor ons bestwil uiteraard.
Burgers hebben niets over te zeggen over het Pact, terwijl het eenieder aangaat wat er wordt afgesproken. De meeste burgers weten niet eens dat er een Pact is gesloten. Zo goed is de informatievoorziening dus…
Ieder land is uniek door zijn eigen cultuur en identiteit. We kunnen niet alle landen over een kam scheren. Burgers zijn mensen met vrije wil. “De” wereldburger bestaat niet. We willen geen deel uitmaken van een top-down elite die over ons regeert.
Daar waar het nationale overheden al niet lukt om een land goed te regeren, hoeven we weinig te verwachten van een wereldregering, waarbij we nog “kleiner” zijn.
Daar waar teveel macht bij elkaar komt, verdwijnt de machtsbalans.
Daar waar de top wel weet wat goed voor ons is, is alertheid geboden.
We houden het daarom liever bij het adagium: Verbeter de wereld, begin bij jezelf.