Stichting Clintel heeft onlangs bij het Gerechtshof in Den Haag een vordering ingediend voor tussenkomst in het hoger beroep van Shell tegen Milieudefensie. Vorig jaar bepaalde de rechter dat Shell in 2030 45 procent minder CO2 uit moet stoten in de hele keten. Clintel vindt dat beide partijen een vertekend beeld van de klimaatwetenschap hebben gegeven en wil dat in het hoger beroep rechtzetten.
Wil je je ook aansluiten bij dit wetenschappelijk tegengeluid? Steun dan deze rechtszaak en deel de oproep om mee te doen. Clintel wil in de rechtszaak drie groepen vertegenwoordigen: wetenschappers, juristen en burgers. Je kunt je bij deze rechtszaak aansluiten via de website van Clintel.
Verbijstering over vonnis
Clintel is nog altijd verbijsterd over het vonnis in wat door Milieudefensie wel de ‘klimaatzaak van de eeuw’ wordt genoemd. Marcel Crok, directeur Clintel , zegt hierover in een persbericht:
“Milieudefensie heeft deze zaak gevoerd vanuit het algemeen belang maar dat lijkt neer te komen op een nauw gedefinieerd klimaatbelang. Shell lijkt in deze zaak vooral bezig met haar eigen imago en durft geen kritische noot te plaatsen. Noch de partijen noch de rechter wekken de indruk over de gevolgen van het vonnis – hogere energieprijzen, minder keuzevrijheid – nagedacht te hebben. Vooral burgers en het mkb zijn hiervan de dupe.”
Clintel zal de wetenschap voor de rechter juist en volledig weergeven en staat voor milieubescherming gebaseerd op wetenschap met respect voor rechten van mensen en de democratische rechtsstaat.
Over Clintel
Clintel (Climate Intelligence Foundation) is een onafhankelijke in Nederland gevestigde denktank die opereert als waakhond voor klimaatwetenschap en klimaatbeleid. Zo stelt Clintel in haar World Climate Declaration dat er geen klimaatcrisis is. Die verklaring is inmiddels ondertekend door meer dan 1400 wetenschappers en deskundigen.
Clintel is realistisch over de staat van het klimaat en ziet nog geen reden tot (grote) zorg. Dat is positief nieuws ten opzichte van de mainstream boodschap dat de aarde bijna niet meer te redden is. Clintel wil er op toezien dat de gevaren van klimaatverandering niet worden overdreven en in het juiste perspectief worden geplaatst, bijvoorbeeld als het gaat om voorspellingen van nog onvolwassen klimaatmodellen.
Op het gebied van beleid wil Clintel dat er volledige transparantie komt over de kosten en baten en dat alle mogelijke beleidsopties op tafel komen.
Klimaatbeleid dient niet op alarmistische hyperbolen gebaseerd te zijn, maar op deugdelijke wetenschap en goede kosten-baten analyse van beleidsopties.
Leon de Winter
Tot slot een citaat van Telegraafcolumnist Leon de Winter. De Winter gaat in op het gemeenschappelijk schuldgevoel dat ons, onder andere over het klimaat, wordt aangepraat:
“Zijn we allemaal schuldig aan klimaatverandering? Er heeft nooit een publieke discussie plaatsgevonden over de rapporten van het IPCC, het VN-orgaan dat de doelen stelt ten aanzien van klimaatbeheersing. Wetenschappers – en dat zijn er velen – die stellen dat de huidige klimaatverandering voor een gering percentage het gevolg is van de uitstoot van CO2, komen in de meeste media zelden of nooit aan het woord. Als je het werk van deze kritische wetenschappers volgt, zoals de groep rondom het Nederlandse Clintel, dan kun je je niet bevrijden van de gedachte dat de mensheid in de greep is gekomen van tragische misverstanden over de gedachte dat het klimaat met de handige CO2-knop kan worden ont- en geregeld.“