Vrije meningsuiting is óók het recht om te zeggen wat een ander niet wil horen. Afgelopen jaar werden in Rusland maar liefst 400 mensen gearresteerd vanwege uitlatingen die zij deden op sociale media. Nu is Rusland niet per sé een toonbeeld van een democratie naar onze westerse normen en waarden en daarmee zou de zaak dan afgedaan zijn.
Inclusieve democratie
Tenslotte zijn onze westerse democratieën ‘robuust en vooral inclusief’. Sinds deze postmodernistische term zijn intrede deed in de westerse samenlevingen is de wereld er gelukkig een stuk beter aan toe. Neem het relaas van de 19-jarige Chelsea Russel uit Liverpool die rapteksten met racistische taal op Instagram plaatste en schuldig werd bevonden aan het plaatsen van een grove beledigende boodschap.
Zij plaatste de tekst van ‘I’m Trippin’ van Snap Dogg om eerbetoon te brengen aan een 13-jarige jongen die omkwam bij een verkeersongeval. In deze tekst wordt het zogenaamde ‘N-woord’ gebruikt. De ernst van deze misdaad lijkt inmiddels die van een moord te overstijgen. In eerste instantie leek Chelsea weg te komen met een boete, maar het OM vond haar actie dusdanig zwaar wegen, dat het een taakstraf eiste. Het was tenslotte een duidelijke kwestie van een ‘haatmisdrijf’.
Blanke vrouw plaatst bekende raptekst: zeer beledigend
Ze werd aangeklaagd nadat de politie van Merseyside anoniem een screenshot van haar bericht had gekregen. ‘Zeer beledigend’, zo luidde de aanklacht, want het ‘N-woord’ werd gebruikt (iets wat in een rapsong aan de orde van de dag is). Het screenshot werd doorgegeven aan de ‘haatmisdaadeenheid’ van Dominique Walker, die de rechtbank vertelde dat de term “grof beledigend” was voor haar als zwarte vrouw en voor de gemeenschap.
The Liverpool Echo meldde dat de verdediging van Russell had aangevoerd dat het gebruik van het woord in de loop van de tijd was veranderd en dat het was gebruikt door superster-rapper Jay-Z “voor duizenden mensen op het Glastonbury Festival”.
Aanklager Angela Conlan zei dat de verdediging van Russell ook aanvoerde dat haar profiel “niet openbaar was”, maar dat in de rechtbank was bewezen dat iedereen er toegang toe had en “de aanstootgevende taal kon zien”. Ze gaf aan dat de aanklagers ook “jurisprudentie hadden, waaruit bleek dat het plaatsen van het profiel op haar account neerkwam op verzenden en openbaar maken”.
Hangen voor tekst met N-woord
Russell werd schuldig bevonden aan het verzenden van een grove beledigende boodschap. Ze kreeg als straf een avondklok van acht weken waarbij zij van 8 uur ’s avonds tot 8 uur ’s ochtends binnen moest blijven en moest de kosten van £ 500 en een slachtoffertoeslag van £ 85 betalen. In hoger beroep vocht Chelsea met succes haar veroordeling en straf aan.
Helaas staat dit verhaal niet op zichzelf. Dit artikel begon met het gegeven dat afgelopen jaar maar liefst 400 mensen in Rusland waren gearresteerd voor hun gedragingen op sociale media. Het is tekenend voor de staat van onze democratieën dat in het Verenigd Koninkrijk maar liefst 3300 mensen werden gearresteerd voor soortgelijke misdrijven.
Parallelle ontwikkelingen in Nederland
Ook in Nederland bestaat steeds meer ophef over het gebruik van dit zogenaamde N-woord. En verder: indianentooien mogen niet meer, zwarte piet mag niet meer en ga zo maar door. En ook hier zien we het karakter van arrestaties negatief veranderen daar waar mensen zich vreedzaam uiten. Demonstraties worden met bruut geweld neergeslagen, vreedzame bijeenkomsten worden uiteen gedreven (zoals bij de Tweede Kamer toen het debat over de digitale euro plaatsvond) en zogenaamde Romeo’s worden ingezet om subversief werk te verrichten waarvan vervolgens de demonstranten worden beschuldigd. ‘Waakzaam en Dienstbaar’, zo luidt het adagium van onze politie. ‘Maar voor wie?’ is dan de vraag.
Helaas zien we dat vanuit (extreem) linkse hoeken actief wordt bijgedragen aan deze heksenjacht. Wat zij zich echter niet realiseren, is dat ook zij op een willekeurig moment het slachtoffer zullen worden van deze totalitaire opvatting. Het is slechts een kwestie van tijd.