De WHO ontwikkelt het zogenoemde pandemieverdrag en werkt aan een herziening van de International Health Regulations om “mondiale bedreigingen voor de gezondheid in de toekomst beter voorbereid te gaan bestrijden”. Volgens de planning moeten deze Internationale Health Regulations worden vastgesteld tijdens de 77e assemblee op 27 mei 2024. Om het verdrag formeel te kunnen vaststellen moet het eindconcept tijdig worden voorgelegd aan de deelnemende staten. De vraag is of dat gaat lukken en zo nee, wat er dan gaat gebeuren.
Gezondheidsdwangmaatregelen
Hoewel mondiale samenwerking op het gebied van gezondheid een goed streven is, waarschuwen vele deskundigen voor de gevaren van dit WHO-pandemieverdrag en voor de wijzigingen op de bestaande International Health Regulations (IHR). Lees hierover ons artikel Waarom het WHO-pandemieverdrag er niet moet komen.
Met name omdat overheden hiermee nationale zeggenschap over gezondheidskwesties vergaand overdragen aan de WHO, een ongekozen en politiek gestuurde organisatie. De nationale bevolkingen hebben zich hierover nooit kunnen uitspreken en we hebben gezien hoe burgerrechten in gevaar kwamen door en vanaf de coronacrisis doordat overheden vergaande dwang oplegde. Een dwang waarvan de legitimiteit enorm ter discussie staat en die leidde tot een ongekende inperking van grondrechten, tot discriminatie en censuur en zelfs tot verplichte vaccinaties!
WHO bepaalt ‘risico op crisis’
Het belangrijkste aan het pandemieverdrag is dat WHO ‘een risico op een crisis‘ mag uitroepen waarbij de lidstaten dan verplicht zijn om de door de WHO opgelegde maatregelen uit te voeren. Dit kan zelfs een volledige lockdown zijn vanwege een ‘klimaaturgentie’, maar het zou ook verplichte vaccinatie van mensen kunnen betekenen in geval van een pandemie. Bovendien bepaalt de WHO hierbij volledig wat desinformatie is en wat niet.
Procedurele richtlijnen voor vaststellen IHR
Voorwaarde om te mogen stemmen over de voorgestelde amendementen tijdens de World Health Assembly in mei is dat de WHO zich houdt aan de procedurele richtlijnen van de IHR. In artikel 55 daarvan staat dat de voorgestelde wijzigingen 4 maanden van tevoren moeten worden voorgelegd aan de lidstaten. In dit geval betekent dit:
- De Werkgroep voor Wijzigingen aan de International Health Regulations moet haar eindvoorstel met gerichte wijzigingen uiterlijk op 27 januari 2024 indienen.
- Als de directeur-generaal van de WHO de tekst met de voorgestelde wijzigingen niet vóór de deadline van 27 januari (2024) aan alle staten die partij zijn heeft meegedeeld, dan heeft de Wereldgezondheidsvergadering geen wettelijk recht om wijzigingen aan te nemen tijdens de 77e Wereldgezondheidsvergadering in mei 2024.
De tekst moet tijdig en compleet worden voorgelegd. Dus: als de voorgestelde deadline niet wordt gehaald, mag het pandemieverdrag vooralsnog niet worden goedgekeurd! Dit, los van de onwenselijke situatie dat ongekozen en niet-verantwoordelijke functionarissen volledig kunnen bepalen wat er in een land gebeurt en hoe jij je als burger hierbij moet gedragen met de daarbij behorende sancties als je niet gehoorzaamt.